De overlevingskans na een hartstilstand is het grootst als iemand binnen 6 minuten reanimeert en een defibrillator (AED) aansluit. Daarom heeft de gemeente Urk samen met een aantal partijen een aantal jaren geleden via een PR-campagne de aandacht gevestigd op de registratie bij HartslagNu. De gemeente wil nu een volgende stap zetten.
HartslagNu registreert niet alleen daar waar AED’s hangen in een gemeente, maar registreert ook de vrijwilligers die reanimatie kunnen uitvoeren. Bij een 112-melding worden deze vrijwilligers opgeroepen. “Hoewel de campagne zijn vruchten heeft afgeworpen roepen we vrijwilligers en organisaties blijvend op om zich aan te melden”, aldus wethouder Freek Brouwer. “Trouwens biedt het aanmelden van de AED ook praktische voordelen voor een bedrijf of organisatie. Zo krijg je een melding als de batterij verloopt.”
Vergoeding om AED’s buiten te plaatsen
Binnen de registratie signaleert de gemeente dat het merendeel van de AED’s binnen een gebouw hangt. Dat zorgt ervoor dat deze dus niet 24/7 beschikbaar zijn. “Daar willen we verandering in brengen. Binnen een straal van 500 meter moet eigenlijk een AED 24/7 beschikbaar zijn. De gemeente heeft daarom organisaties op cruciale punten gevraagd om hun AED naar buiten brengen. Hiervoor stellen we een financiële vergoeding beschikbaar.”
Geen alarmnummer meer!
Groene sticker weg!
Het valt de wethouder op dat er nogal wat winkels en bedrijven zijn die nog een groene sticker op het raam hebben van het oude BKU-alarmsysteem, terwijl dat al jaren niet meer actief is. “Juist wanneer snelle hulp geboden moet worden en hulpverleners direct 112 moeten bellen, kan zo’n sticker verwarring geven met verstrekkende gevolgen. Daarom doet de wethouder ook een oproep aan de winkeliers en bedrijven: “Haal de groene sticker weg, want dat geeft alleen maar verwarring.”