De afsluiter van de jaarlijkse Nieuwjaarsbijeenkomst was uiteraard de verkiezing van de Onderneming van het Jaar 2018. Wie zou de opvolger worden van De Vries Recycling? Na Dayseaday in 2014 werd het voor de tweede keer in 14 jaar weer een visbedrijf. Sea Fresh nam met Jan, Sjoerd, Sjoerd jr., Albert en voormalig aandeelhouder Klaas Ras de onderscheiding in ontvangst.

Het begon allemaal in 1999, toen Jan Ras een telefoontje kreeg van het toenmalige Gebroeders Hakvoort, of hij aan de slag wilde voor een nieuw op te richten vers-tak. Dat ging Jan zo goed af dat hij in 2001 al de aandelen overnam van Gebr. Hakvoort, samen met zijn twee broers Klaas en Sjoerd en Jaap van der Reest. De laatste werd een jaar of 8 geleden uitgekocht en broer Klaas stapte afgelopen jaar uit het management.

Sea Fresh is een bedrijf dat voortdurend inspeelt op nieuwe ontwikkelingen in de markt en is daarmee een van de toonaangevende bedrijven in de visindustrie.

In de begintijd ligt de focus van Sea Fresh op snoekbaars en de traditionele producten. De heftige concurrentie op de traditionele markten maakte de marges voor het bedrijf kleiner, waardoor de bakens verzet werden. De blik werd verruimt naar tonijn. Die vis wordt inmiddels geleverd door de eigen fabriek die samen met lokale partners is op gezet in Sri Lanka. Dat men duurzaamheid hoog in het vaandel heeft blijkt vooral ook uit dit initiatief. Sea Fresh zocht de samenwerking met het Wereldnatuurfonds om de Filipijnse tonijnvisserij te verduurzamen. Lokale vissermannen werden getraind in betere vismethoden.

Omdat de drukte voor Jan Ras alleen maar toenam zocht hij de samenwerking met Jan Kramer. In 2005 ontstond zo Sea Frozen, waarmee de diepvriesmarkt werd veroverd. Inmiddels is Sea Frozen 100% eigendom van Jan Kramer, maar wordt er nog steeds zeer nauw samengewerkt.

In 2010 werd een nieuwe divisie opgezet voor de retail activiteiten. Onder de naam Sea Fresh Retail worden supermarkten in binnen- en buitenland voorzien van een totaalpakket verse vis waarbij vooral wordt ingezet op eigen productontwikkeling. Op die manier is Sea Fresh in staat de retailer constant te voorzien van vernieuwend en onderscheidend vermogen. Dat doen ze onder de hoogst mogelijke voorwaarden voor voedselveiligheid en kwaliteit, waardoor Sea Fresh het IFS Higher Level certificaat draagt, naast de duurzaamheidscertificaten MSC en ASC.

Het bedrijf maakt al jarenlang een gestage en snelle groei door. Vooral de laatste jaren heeft Sea Fresh flink geïnvesteerd in de productiecapaciteit van het bedrijf. Diverse verbouwingen, eerst intern, maar later ook extern volgen elkaar in rap tempo op. Voor dit jaar staat al weer een volgende verbouwing in de planning, waarbij het aangekochte pand van Korf Vis verbonden zal worden met het bestaande bedrijfsgebouw.

Wat de jury bovendien enorm weet te waarderen is de maatschappelijke betrokkenheid van de ondernemers. Zo was Jan Ras een gewaardeerd bestuurslid van de Bedrijven Kring Urk, waarbij hij de enthousiasmerende voorzitter was van de activiteitencommissie, wat hij al snel ging combineren met het voorzitterschap van de Business Club Urk en bestuurslid van SVU, waar hij inmiddels niet meer is weg te denken. Maar ook in het kerkelijk leven en op andere maatschappelijke terreinen staan de gebroeders Ras klaar om hun steentje bij te dragen.

Dit alles bij elkaar heeft de jury doen besluiten om Sea Fresh dit jaar te eren met de titel Onderneming van het Jaar 2018.

BKU – Onderneming van het Jaar from Alpha Producties on Vimeo.