Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de BKU werd schildersbedrijf K.J. Coenen & zn. verkozen tot Onderneming van het Jaar. Het bedrijf heeft met het 75-jarig bestaand een rijke historie en is met bijna 70 werknemers buiten de visindustrie een van de grootste werkgevers op Urk.

Op de website is te lezen: “Traditie en innovatie worden door ons gekoppeld waardoor wij een product bieden dat optimaal aansluit op de strategische wensen van onze opdrachtgevers.” Eerst denken, dan doen. Dat is al sinds de oprichting het motto van het bedrijf. Een goed contact met de opdrachtgevers en goed luisteren, dat is waar het allemaal om draait. Betrokkenheid, flexibiliteit en vakmanschap zijn de belangrijkste pijlers waarop dit bedrijf is geschoeid. En niet alleen op Urk, maar door heel Nederland heeft het bedrijf een rijke schare aan trouwe klanten.

BKU 2016 | Ondernemer K.J. Coenen & ZN from Alpha Producties on Vimeo.

Het is maar liefst 75 jaar geleden dat Karel Johannes Coenen begon met zijn schildersbedrijf. Hij begon onder het motto, eerst luisteren, dan doen. En 75 jaar later is dat nog steeds hun devies. Of het nu gaat om een kapitale villa die voorzien moet worden van behang, verf of glas, of de renovatie van 280 appartementen in 4 maanden tijd. Wat telt is een tevreden klant, daar is maatwerk voor nodig. De betrokkenheid van het Coenen-personeel is enorm hoog. Weinig verloop, een prettige werksfeer, een goede baas. En er wordt niet op een uurtje gekeken als er even doorgepakt moet worden, zoals het een goed Urker bedrijf betaamd.

IMG_3833De flexibiliteit kan misschien wel het beste geïllustreerd worden door het feit dat een kotter waar dan ook in Nederland in één dag geschilderd kan worden. En die derde pijler is dus vakmanschap. De schilders van KJ Coenen worden door hunzelf opgeleid. De jonge knapen komen van de schilderschool, werken vier dagen met een ervaren collega en gaan daarnaast één dag naar school om hun vakdiploma’s te halen. En dat vakmanschap blijkt dan bijvoorbeeld ook uit het specialistische renovatiewerk, bijvoorbeeld oude kerken of monumentale orgels die geschilderd moeten worden.

KJ Coenen gaat bovendien met de tijd mee. Op het webadres www.ikwilbehang.nl is een prachtige webshop te vinden waar online een keur aan verschillende soorten behang is te bestellen. Van klassiek tot modern en trendy. Van je eigen foto’s en eigen teksten, tot de meest wilde ontwerpen, en alles met 20% korting en gratis behanglijm. En ook op Facebook en Twitter is KJ Coenen prominent aanwezig.

Wat de jury ook bijzonder aansprak is de maatschappelijke betrokkenheid. De betrokkenheid bij diverse sportverenigingen, maar ook kerkelijk en maatschappelijk gaan de heren uitdagingen niet uit de weg. Ook dat is een groot compliment waard. Bovendien behaalde het bedrijf dit jaar het certificaat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen via de MVO Challenge van Iso Fasttrack.

Dat alles bij elkaar maakt de BKU trots om KJ Coenen & Zn tot Onderneming van het Jaar 2015 te kunnen benoemen.