Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de BKU werd de Onderneming van het Jaar 2103 bekend gemaakt. Dit jaar mag de VCU, oftewel de Visserij Cooperatie Urk, die titel dragen. De prijzen werden in ontvangst genomen door Jan Loosman en Lourens de Boer. Onderstaand het bijbehorende juryrapport.

Ieder jaar weer is het een wikken en wegen welk bedrijf door de jury naar voren wordt geschoven als Onderneming van het Jaar. Zij heeft daartoe de beschikking over een aantal heldere criteria waaraan de onderneming moet voldoen, te weten:

– de onderneming schat het lidmaatschap van de BKU op juiste waarde in.
– bewezen goed ondernemerschap (people/planet/profit) moet aangetoond worden.
– de onderneming springt er het afgelopen jaar (of aantal jaren) met zijn activiteiten bovenuit qua ontwikkeling van de onderneming.
– het bedrijf moet de nodige innovativiteit aan de dag leggen.
– het bedrijf levert een bijdrage aan de ontwikkeling van de werkgelegenheid op Urk.
– het bedrijf geeft een positieve impuls aan het Urker imago wat betreft ondernemerschap.
– het bedrijf is gevestigd op Urk.

Het bedrijf waar de jury dit jaar voor heeft gekozen, voldoet hier eigenlijk al vele jaren aan. Het bedrijf is een begrip en is niet meer weg te denken uit het Urker bedrijfsleven. Al vele jaren is het een spil op het Urker bedrijventerrein. Op meerdere locaties is men actief op ons dorp, maar ook in Nederland en zelfs daarbuiten. Het bedrijf staat bekend om zijn innovatiedrang, waardoor al vele innovatieve projecten het licht hebben gezien, waar menig ondernemer zijn voordeel mee doet. Een bedrijf met toegewijde werknemers, die hun vak verstaan en dag en nacht klaar staan voor hun klanten. Een bedrijf dat een aantal waarden hoog in het vaandel houdt, te weten: kwaliteit, service, respect, samenwerking en verantwoordelijkheid.

Het bedrijf dat dit jaar de titel Onderneming van het Jaar mag dragen is niet zomaar een bedrijf. Het is een instituut. Een instituut in de visserij. Deze onderneming ontstond in 1922 en heeft vanuit de visserij zijn werkveld verlegd naar een brede tak van sport in de maritieme sector. Noodgedwongen, maar wel kundig, professioneel en op een verantwoorde manier.

In de missie van het bedrijf is te lezen dat zij een organisatie zijn voor de toelevering en ontwikkeling van de professionele beroepsvisserij in binnen- en buitenland, naast maritieme bedrijven als kust- en binnenvaart, baggerindustrie en industriële ondernemingen. Even ‘afmeren’ bij deze onderneming moet genoeg zijn om uw varend bedrijf in één keer van alle benodigde producten te voorzien.

De onderneming houdt zich bezig met collectieve olie inkoop, heeft een technische dienst, een maritieme afdeling, een winkel en een veiligheidscentrum. Juist in deze roerige tijden voor de visserij hecht de jury er waarde aan met deze onderscheiding te laten zien dat het vertrouwen in de visserij enorm groot is. Een hart onder de riem voor onze totale visserijsector, in de hoop en in het vertrouwen dat de weg omhoog uiteindelijk in samenwerking, in coöperatie, gevonden zal worden.

De BKU er trots op dit jaar te mogen benoemen tot Onderneming van het Jaar 2013:

De VCU, Visserij Coöperatie Urk, oftewel, De Coöperatie