Het bedrijf van Jelle Hakvoort, Braveheart Shipping is onderscheiden als Onderneming van het Jaar 2012. Hieronder treft u het juryrapport aan.

Braveheart Shipping ís een toponderneming. Omdat ze haar werk uitstekend doet, waardoor de bal blijft rollen van opdrachtgever naar opdrachtgever. Omdat Braveheart risico’s durft te nemen op de juiste momenten, waardoor het bedrijf steeds klaar is om nieuwe zeeën te bevaren. Omdat Braveheart scherp is, na blijft denken over verbetering van haar vloot, waardoor ze kan werken onder omstandigheden waaronder andere bedrijven moeten afhaken. Omdat deze onderneming oog heeft voor de kwaliteiten die er liggen op Urk, en er bewust voor kiest om deze te stimuleren door samenwerking te zoeken. En omdat het tegen de crisis in durft te investeren.

Braveheart is een onderneming die altijd klaar staat en voorbereid is om in te haken op nieuwe kansen en ontwikkelingen. Toen in 2010 een groot olieplatform in de Golf van Mexico omviel, werd het bedrijf, als een van twee bedrijven uit een selectie van 150, door BP ingeschakeld om eventuele olieresten op te sporen.  Uit die relatie is Braveheart USA ontstaan, en zo breiden de werkzaamheden zich steeds verder uit. Inmiddels zijn er ook plannen om in Singapore een kantoor te openen. In 2012 kapseisde de Costa Concordia voor de Toscaanse kust. Dit nieuws ging de wereld over.  Braveheart heeft de zeebodem onder en nabij de Costa Concordia in kaart gebracht, om inzichtelijk te maken of het cruiseschip zou gaan verplaatsen. Het geeft aan dat Braveheart een speler van belang is in haar branche.

De bal is voor Braveheart echt gaan rollen na het werk aan de Tweede Maasvlakte. Vanaf de eerste zandkorrel tot de laatste is het bedrijf hierbij betrokken geweest. Aan dit project heeft Braveheart ontzettend goede referenties overgehouden. Waarom? Omdat het bedrijf zich onderscheid doordat haar vloot en haar mensen vrijwel altijd inzetbaar zijn; Braveheart werkt door waar andere bedrijven af moeten haken. Opdrachtgevers weten:  Als we Braveheart inschakelen, dan zit dit goed.

Afgelopen zomer werd het nieuwste schip van de vloot, de Guardian, te water gelaten. Een uniek en prachtig schip dat zelf ontworpen is. Het bevat alles wat nodig is voor hydografische sonar en crew tendering. In de woorden van Jelle Hakvoort, ‘die hele boot komt uit mijn hoofd’. Het schip is gebouwd door KD workboats en naast deze ondernemer, waren ook diverse andere Urker bedrijven betrokken bij de bouw van de Guardian. Een bewuste keus van Braveheart, omdat het bedrijf wilde gaan voor kwaliteit; op Urk zit de kennis, hier liggen de kwaliteiten om een prachtig schip te bouwen.

Zo kijkt Braveheart steeds vooruit, moedig en strijdbaar. Dat mogen we als Urker bedrijfsleven, met onze maritieme aspiraties belonen. Het bedrijf groeit en maakt ruimte om verder te groeien, door een nieuw pand te bouwen aan de Griend. De naam van deze Onderneming van het Jaar past dan ook uitstekend bij haar. Een maritiem bedrijf waar we als Urkers trots op mogen zijn. Braveheart Shipping.

Zie ook de presentatiefilm die hoort bij de Onderneming van het Jaar 2012.