Een aantal jaren geleden is op initiatief van de BedrijvenKring Urk (BKU) een groep maritieme bedrijven gestart met cluster Urk Maritime. Het cluster had als doel om Urk als maritiem centrum op de kaart te zetten. Er werd deelgenomen aan de maritieme beurs in Gorinchem en dit jaar is het cluster te vinden op stand 2406 op Europort.

Vlak voor de zomervakantie is er vanuit het cluster, met Braveheart Marine als penvoerder, samen met ROC Friese Poort een aanvraag ingediend voor een aanzienlijke subsidie uit de Zuiderzeelijngelden. Braveheart Marine maakt met de subsidie de bouw van de nieuwe Javelin op Urk mogelijk. ROC Friese Poort wil met de subsidie de maritieme en technische opleidingen op Urk promoten , zodat meer jongeren zich bewust worden dat in de maritieme sector in de toekomst een goede boterham te verdienen is. Dat wil ze dan samen met het maritieme bedrijfsleven doen, vandaar de gezamenlijke aanvraag.

De ZZL-subsidie komt uit de zogenaamde Zuiderzeelijngelden, waarmee de provincie Flevoland samen met de gemeenten Urk en Noordoostpolder de regio economisch kan versterken. De subsidie is beschikbaar gesteld toen bleek dat er een streep ging door de plannen voor een Zuiderzee spoorlijn van Groningen naar de Randstad.

Urk Maritime wil door middel van marketing- en communicatie de lokale sector een flinke impuls geven. “We zijn druk bezig met de realisatie van een nieuwe buitendijkse haven. Daar willen we in feite de komende jaren al de promotie voor gaan doen. Met de subsidie hebben we nog meer mogelijkheden om dat professioneel op te pakken”, vertelt Lourens de Boer (VCU) die voorzitter is van cluster Urk Maritime.

Work maritime. Think Urk.

Dat is de slogan waarmee aan de weg getimmerd zal worden. Wie in de maritieme sector werkt, moet aan Urk denken als ze werk hebben uit te besteden, expertise in willen huren, of vakmensen nodig hebben voor een bepaalde klus, klein of groot. Urk is de unieke locatie direct aan het IJsselmeer waar in een kleine straal een variëteit aan bedrijven hun diensten aanbieden om complete scheepsbouw of onderhoudsprojecten van begin tot eind uit te voeren. Wil je als maritieme ondernemer ontzorgt worden, dan is Urk het adres. Ook als het gaat om het inhuren van maritieme dienstverleners. Urk, een maritieme ‘one-stop-shop’ met een unieke maritieme infrastructuur aan het IJsselmeer.

Urk Maritime is te vinden op stand 2406, met de volgende bedrijven: De Flux Scheepsbetimmering, VCU, Braveheart Marine, Piet Brouwer Elektrotechniek, Marble Automation, KD Workboats, Gerwil Crewing, Marasoft en de Boer Marine.